Opening karpervijver

Inmiddels zijn we ruim 3 maanden verder na het constateren van KHV op de karpervijver en 2 maanden na het aantreffen van de laatste dode karper. Een heftige periode, waarin we ontzettend veel fijne en enthousiasmerende steunbetuigingen van jullie hebben mogen ontvangen. Daarvoor onze grote dank. Het motiveert ons extra om na deze tegenslag sterker terug te komen! De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest om de toekomst van de karpervijver te bepalen. We hebben o.a. overleg gepleegd met de NVWA en de KHV-expert van de Universiteit van Wageningen. Uiteindelijk hebben we met instemming van alle instanties besloten dat het ruimen van ons visbestand geen reële optie is en besloten dat we het karpervissen gaan hervatten. En wel vanaf 1 april 2020. Alle boekingen die in de agenda staan vanaf 3 april 2020 krijgen de mogelijkheid om hun boeking door te laten gaan. Ze worden via de mail op de hoogte gebracht. De huidige agenda is dus nog up-to-date. Boekingen voor na 3 april 2020 kunnen vanaf vandaag dus weer gereserveerd worden. Wel hebben we enkele extra maatregelen genomen om besmetting te voorkomen.

• Alleen boten en motoren van De Ronde Bleek mogen nog gebruikt worden. Alle eigen boten van vissers zijn vanaf heden niet meer toegestaan. Elke stek hier is voorzien van een boot en desgewenst met motor.
• Voerboten, laarzen en waadpakken zijn nog steeds toegestaan maar dienen voor en na de sessie ontsmet te worden in de daarvoor bestemde ontsmettingsbakken.
• Externe schepnetten, weegzakken en onthaakmatten blijven verboden. Wij voorzien iedere visser hier van die benodigde materialen van het merk Trakker.
• Iedereen wordt voorzien van extra informatie.

Het visbestand

Hoe is de situatie van het karperbestand op De Ronde Bleek? Doordat we sinds de uitzet van de karpers in 2009 de groei van de karpers monitoren hebben we een uitstekend inzicht in het visbestand. Het visbestand op de grote vijver vóór de uitbraak van KHV bestond uit tenminste 180 karpers. Wij hebben 47 karpers dood aangetroffen, waarvan wij er 39 hebben kunnen identificeren. Het gemiddeld gewicht van de dode karpers lag net onder de 10 kg. Opvallend was het aantal jonge vissen dat overleden is. 4 van de 47 karpers waren boven de 15 kg, waarvan 2 rond de 20 kg (Thom en Adriaan). Daarmee lijkt het er op dat de top van het visbestand het heeft overleefd, maar dit kunnen wij pas bevestigen als de desbetreffende karpers daadwerkelijk gevangen zijn. Inmiddels is er door enkele vrijwilligers gevist om eventuele symptomen van het KHV van een deel van het visbestand inzichtelijk te krijgen en ook de conditie van de karpers te beoordelen. We hebben ruim 30 karpers kunnen vangen. De conditie van alle karpers was perfect, de meeste karpers waren zelfs toegenomen in gewicht. We hebben de karpers op verschillende aspecten gecontroleerd en kunnen concluderen dat ze in top conditie zijn.

Uitgaande van onze constateringen bestaat het huidige karperbestand op de grote vijver uit ongeveer 130 karpers. Waarvan de zwaarste gevangen karper na de sterfte Lucky is op 22,5 kg. De 4 karpers die zwaarder zijn dan 25 kg (Walter, Mom, Vlugge Japie en de Baron) zijn niet dood gevonden. Maar we weten het pas zeker dat ze leven als ze daadwerkelijk gevangen zijn.

Het karperbestand zal deze winter nog aangevuld worden met karpers uit onze eigen kwekerij. Er worden geen vreemde karpers op onze vijvers uitgezet.

Met bovenstaande zijn wij er van overtuigd dat de Ronde Bleek op een verantwoorde manier in 2020 weer open kan en een uitdagend water is voor alle gepassioneerde karper vissers.